vineri, 8 ianuarie 2010

138. Piatra rupestrelor – piatră de mare şi scaunele enigmatice

Minimasiv la Broscari
Photo: C.C.I.
Un fapt este sigur: în vârful Dealului de diatomită de la Sibiciu ( lângă Burduşoaia) , cândva s-au legănat valurile unei mări; până să fie retezat de carieră – vârful avea o cotă mai înaltă. În imaginea postată mai sus - un minimasiv spre culmea Broscari - faţa pietrei este ... ciupită de vărsat. Valurile acelei mări s-or fi legănat şi pe acolo ? În acelaşi volum – piatra rupestrelor ( calcaroasă ) este mai grea decât diatomita de 1,6 ori ( aproximativ). Evident că piatra rupestrelor este mai uşoară decât granitul ( de exemplu). Piatra seacă de pe feţele Vătraiului are densitatea cât diatomita. Un specialist ar fi mai sigur dacă acest fel de densitate înclină balanţa spre a se afirma că piatra rupestrelor s-a format în mare.
Prin înaintare în minimasiv dai de zone mai mult nisipoase decât calcaroase: la Aluniş în chilia cu două incinte, la Nucu în interior la Peştera, etc. Este celebrul nisip alb al cărui drum taie toată Curbura Carpaţilor , după diferite direcţii şi anumite adâncimi, întotdeauna însoţind piatra calcaroasă ( a rupestrelor).
Piesele dăltuite pentru a sta în aer liber, în afară de Sfinxul de la Nucu, nu au nisip alb în structură.
Scaunele enigmatice se găsesc şi în natură şi în interior: sunt denumite impropriu scaune, sunt laviţe. La Aluniş ( chilia mare ), la Dionisie, la Peştera, etc – sunt în interior. Pentru felul cum avem formată – în prezent – teoria locului unde să dormi, este greu să acceptăm că o astfel de laviţă de piatră folosea drept pat !

La Aluniş
Photo: R.G.
În natură găsim scaune dăltuite ( fotolii !) mai peste tot unde există rupestre şi mai în toate locurile sunt numite Scaunele lui Negru –vodă ( pentru ca enigma să fie mai adâncă), numai la Aluniş acest obiect este numit Scaunul lui Dumnezeu ( trebuie să bănuim că este o denumire mai nouă ). Toate aceste scaune sunt de fapt laviţe cu spătar săpate în piatră. Este greu de bănuit la ce foloseau: sunt amplasate fără să fie bănuită o logică. Legendele au adus felurite explicaţii şi toate sunt legate de Negru - vodă. Pentru la Aluniş denumirea nu se potriveşte – este amplasat în apropierea unui miniplatou pe care sunt dăltuite semnele din postarea nr. 126.
La Sinca-Veche
Photo: P.R.
La Şinca - Veche este dăltuit un bolovan răzleţ şi nu are vreo denumire.
Sunt interesante şi cele de la Nucu şi cele de la Ruginoasa. La Piatra Rotării ar fi locul de onoare al celui ce supraveghează.
Scaunele lui Negru-vodă , laviţe de piatră cu spătar, fac parte din grupa elementelor comune mai tuturor rupestrelor.
Fie s fie bine!

Niciun comentariu: