joi, 14 ianuarie 2010

139. Crucile Carpaţilor de Curbură

Triptic de cruci - Muscelul Cărămănesti

Până în secolul al patrulea semnul de recunoaştere al creştinilor nu a fost crucea; cruci existau pe aceste plaiuri, însă în acele dintâi secole semnele incizate pe ele erau ale religiei vechi. Şi în perioada complementarităţii au dăinuit semnele vechi, mai apoi cu elemente ale noii religii, iar imaginile Crucificării şi Fecioara cu Pruncul au devenit cu întâietate de după 1850.
Cimitirele satelor şi zăpodiile păstrează toate felurile de cruci. Nici textele de pe crucile noi, nici cele de pe crucile vechi nu sunt filozofice, însă , din cauza vechimii au început să devină interesante. Crucile vorbesc: prin simboluri şi semne. Unele au devenit piese de patrimoniu, altele – mai vechi – aşteaptă , neştiind nimeni de ele. Ar trebui promulgată o lege: crucile , tuburile de fântână, incintele rupestre, pietrele cu semne incizate – să intre în inventarul primăriei din zona respectivă. Acest strigăt nu-i de râs: azi-noapte a visat Zorinel că tubul de „ La Ursari “ l-a avut bunicul dinspre mamă şi - la ziuă a vândut tubul. Primarul ridică din umeri , poliţia nu are motiv, iar preotul nu ştie dacă a fost locul acela sfinţit cândva – adică sub puterea legii nimeni nu poate lua vreo măsură. Tânărul grăbit a luat bani pe tubul făcut de geto-daci, poate de pelasgi ( vezi despre Măţara la Densuşianu ). Realitatea a creat acest scenariu – mai tare decât închipuirea!


Cruce de la Schitul – Prunii lui Cristian

Nea Polog mă întreabă dacă o fi rău să ia crucea de fier forjat care a fost la Schitul Prunii lui Cristian, că tot este zvârlită lângă clopotniţa actualei biserici, s-o înfigă în beton la căpătâiul cavoului dumnealui ! E răuuu .. !
Dacă vor fi mişcate şi crucile pe motiv că sunt preţioase şi ar trebui duse „ la adăpost “ în nu ştiu care oraş, la muzeu, atunci ar fi bine să nu mai respirăm.


Detaliu

Obiectele acestea: troiţe, simple cruci, tuburi, colace, incinte ( găoace ) au înnobilat locul unde au fost stabilite iniţial, locul acela a devenit sacru sau foarte aproape de sacralitate – cum să fie atinse !?
Fie să fie bine !

de Grigore Rotaru Delacamboru

3 comentarii:

karma police spunea...

ar trebui sa facem ceva practic, pt.ca comorile acestui popor sa nu mai fie distruse..nimeni nu pazeste sarmisegetusa de ex

Antonia Grigore spunea...

In satul Dara - am vazut comlex de trei cruci - si altele la fel de interesante!

Ana-Maria spunea...

Foarte interesant!Multumesc de invitatie!